Nieuwsoverzicht

Hans van Hout Europees kampioen

7 augustus 2017

Het EFAC (European Field Archery Competitian) werd gehouden in het Harzgebergte in het bergdorpje Hohengeiss van 29 juli tot 5 augustus. Het totaal aantal deelnemers, verdeeld over de diverse disciplines bedroeg 650, maar in mijn klasse moest ik het opnemen tegen 12 tegenstanders, o.a. de Duitse kampioen en de nr. 2 en 3 van Duitsland, de Tsjechische topper Hladil, mijn Nederlandse concurrent Schutte en nog 6 andere goede concurrenten.

Het toernooi bestond uit 5 dagen achtereen een zwaar parcours afleggen, waarbij op elk van de dagelijkse 28 doelen 4 pijlen moesten worden geschoten. De afstanden varieerden van 73 meter tot 6,5 meter, maar de meeste blazoenen stonden toch op veel grotere afstanden dan ik bij de World Archery veldwedstrijden gewend ben. Ook de blazoenen zijn kleiner: b.v. de 73 meter moet worden geschoten op een blazoen van 65 cm. (in vergelijking: in Den Doel wordt op een 60 cm. blazoen geschoten op 25 meter…..)

De wedstrijd bestond dus uit 5 parcoursen, die waren uitgezet op zeer moeilijk begaanbaar terrein en twee ervan zelfs op een skipiste (!)

Maandag en donderdag was er de zgn. Field-ronde: blazoenen met zwarte en witte ringen en een kleine zwarte spot. 28 doelen en hierop moesten steeds 4 pijlen worden geschoten. Dinsdag en vrijdag was de zogeheten Hunter-ronde: geheel zwarte blazoenen met in het midden een kleine witte spot. Ook hier 28 doelen en op elk ervan 4 pijlen schieten. De middelste dag (woensdag) was er een animal-ronde met 28 dierenblazoenen waarop maximaal 3 pijlen per dier mochten worden geschoten: als de eerste pijl raak was was je klaar, maar anders mocht je nog een tweede en indien nodig een derde pijl schieten. De punten die je dan kon behalen werden uiteraard met elke extra pijl steeds minder.

Het was al met al een zeer vermoeiend toernooi: 5 dagen achtereen in de bergen helling op en af lopen met grote hoogteverschillen is zowaar geen kattepis… Het voor mijn doen ontaard vroeg uit de veren (06.00 uur) en de zeer late terugkomst (± 19.00) was nou ook niet bepaald gemakkelijk.

Op de eerste twee dagen van het toernooi heb ik een gat kunnen slaan dat door de anderen in de daarop volgende dagen niet meer kon worden ingelopen: sterker nog, ik heb de voorsprong daarna nog gestaag uitgebreid omdat ik elke dag de hoogste score had. Met 71 punten voorsprong werd ik Europees kampioen; op nr. twee Nico Schutte (NL) en nr. 3 Holger Schraeer (DE). 

Zie uitslagenlijst.

Op zaterdag was er de Sieger Ehrung… in de feesttent en daar kreeg ik het felbegeerde eremetaal uitgereikt (zie foto).

Hier in actie op de laatste dag met de uiteindelijke nummer 2 Nico Schutte.

 

Groetjes,

 

Hans


< Terug naar het overzicht

Adresgegevens
Handboogvereniging Vreugde Zij Ons Doel
Blaarthemseweg 84, 5502 JW Veldhoven
Telefoon: 040-254 9979
Openingstijden
Dinsdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Woensdag van 13:30 tot 16:30 uur, van 19:00 tot 22:00 uur
Donderdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Zondag van 10:00 tot 12:00 uur
Ontwerp en techniek © 2009-2020 Montay Media