Nieuwsoverzicht

Deelname EBHC 2018

8 juli 2018

Maar liefst 110 Nederlandse schutters reisden naar Duitsland af om in een bergachtige landschap deel te nemen aan de EBHC 2018 (European Bowhunter Championships) in de kuuroord  Oberwiesenthal van 18 tot en met 22 juli. Hieronder waren ook 3 leden van VZOD, zijnde Danielle Sak (Barebow Recurve dames), Peter Louwers (Freestyle Limited Recurve heren) en Roel Arets (Barebow Recurve heren). In totaal namen meer dan 2000 schutters uit heel Europa deel, verdeeld over de diverse disciplines.

Het toernooi werd over 5 dagen verdeeld, waarbij iedereen 4 wedstrijddagen en een rustdag had. Dit werd gedaan op totaal 11 parcoursen verdeeld over Oberwiesenthal (7x) en de Tsjechische buurgemeente Boží Dar (4x). Hierbij schiet men dagelijks op 28 3-D doelen die in bergachtige parcoursen geplaats waren. De doelen stonden op onbekende afstanden tussen 9 en 55 meter

Men schiet twee dagen een Unmarked Animal Round. Dit is zoals wij normaliter in Nederland een 3D schieten. Waarbij je maximaal 3 pijlen per dier mag schieten: als de eerste pijl raak is ben je klaar, maar anders mag je nog een tweede en indien nodig een derde pijl schieten. De punten die je kan behalen nemen uiteraard af met elke extra pijl.
Daarnaast schiet men een dag een 3D Hunting Round en een andere dag een 3D Standard Round. In een 3D Hunting Round schiet men een pijl per dier. Afhankelijk van waar men het beest raakt krijgt men een aantal punten, waarbij de killzone (20) en de vitale delen (16) meer punten opleveren dan rest van beest (10) of een mis (0). De 3D standard Round is een dubbele hunter, waarbij men van twee verschillende plokken iedere keer een pijl op het dier schiet. De scores die men per pijl kan halen zijn de helft van de 3D Hunting Round.

Op de eerste dag heeft Danielle zich op 2e plek genesteld in haar klasse en deze plek gedurende het gehele toernooi niet meer afgegeven, resulterende in een zilveren medaille (18 deelnemers). Peter en Roel behaalden respectievelijk een 12e (17 deelnemers) en 27e plek (53 deelnemers) in een sterk internationaal veld.

 

Het EK van Danielle

Zondag de March of Nations. Heb dit toch wel als het meest indrukwekkends ervaren van de hele week. Wat is dat mooi om met zo veel schutters uit verschillende landen uit heel Europa in een lange stoet door het dorp te lopen en dan op het eind na de toespraak al die vlaggen te zien wapperen. Zo veel mensen die sportief samenzijn en er een mooie gezellige week van willen gaan maken. 

Maandag mijn 1e dag een Hunter. Was even wennen. Het parcours in Boží Dar was bosgebied. Normaal gebruik ik de omgeving om de afstand in te schatten, maar dat was dit  maal wat lastiger omdat de bomen niet net als bij ons in Nederland  ongeveer op de zelfde afstand uit elkaar staan . Maar ondanks dat lukte het schatten aardig. ook was het wel even wennen met de hoogte verschillen in het landschap. Hebben we in Nederland ook niet echt Dus was regelmatig toch wel ff behoorlijk buiten adem.

Dag 2 een dubbele Hunter in Boží Dar. Parcours was wat vlakker dan dag 1. Maar de beesten waren wat verder weggezet dan dag 1 en ik vergiste me dan ook af en toe behoorlijk. Met als gevolg toch pijlen moeten zoeken en wat punten laten liggen. Ondanks dat toch veel plezier met de groep en mijn plekje kunnen behouden al was mijn voorsprong op nr 3 Ulrike Goertz (Duitse) wel met 2/3 afgenomen.

Dag 3 de Fichtelberg standaard ronde met 3 pijlen te schieten als je pech had. Eerst met de stoeltjeslift van het inschietterrein omhoog naar de top van de berg genietend van het uitzicht. Dit was toch wel het zwaarste parcours om te lopen. Wat is die berg hoog pfff. Bijna onderaan begonnen helemaal stap voor stap omhoog weer naar beneden en dan als je klaar bent nog een keer helemaal naar de top. Een paar maal míjn pijl in een boom geschoten maar gelukkig mijn 2 redders Gerard Dekkers en Leo Diepens in de groep achter ons die ze er heel weer  uit haalden. Mijn Oostenrijkse baangenote die dag op nr 4 stond vertrouwde ik dat niet meer toe nadat ze míjn pijl vakkundig uit de boom brak. Aan het einde van de dag wel weer 2 punten extra voorsprong op nr 3, helaas werd ook iedere dag mijn achterstand op nr 1 Andrea Bayer (Oostenrijkse) groter.

Dag 4 weer een standaard ronde in Boží Dar. Ditmaal een parcours wat vlakker was en daardoor meer aan de Nederlandse parcoursen deed denken . Helaas nog steeds moeite met mijn verre afstanden schatten en vaker een 2e en 3e pijl nodig maar ach ook daarvoor had ik betaald dus dan maar op de korte afstanden een tandje erbij wat gelukkig lukte. Beter geschoten dan Ulrike  waardoor mijn 2e plaats dan ook vast stond. Op zaterdag genieten in de tent en natuurlijk mijn medaille in ontvangst nemen.

Al met al een top week echt genieten van de sport, de gezelligheid met de mede schutters voor tijdens en na de wedstrijd.  S’-avonds vaak nagenieten met een hapje en drankje op de camping / restaurant met Peter Roel en de andere aanwezige schutters. Het was zeker voor herhaling vatbaar. Over 2 jaar EBHC in Frankrijk hoop ik er weer bij te kunnen zijn.

 

Het EK van Roel

Maandag begonnen we met een Hunter ronde op het rode parcours in Boží Dar.  Vanaf inschietveld werden de verschillende groepen met bussen naar de hun parcoursen weggebracht. Vanwege mijn gunstige achternaam mocht ik op baan 1 starten met schutters uit Spanje, Engeland en Duitsland. Hunter rondes zijn normaal niet mijn favoriete rondes, maar na een mindere start (1e 14 doelen 116 punten met 4 missers) een hele goede tweede 14 doelen geschoten met geen enkele misser en 182 punten. Uiteindelijk na dag 1 op 15e plek geëindigd met 298 punten in een heel sterk deelnemersveld met mijn hoogste score voor een Hunter ronde ooit. Enigste minpuntje van de dag was dat nadat we om half vijf uit bos kwamen de eerste bussen ons pas om half zeven kwamen ophalen om terug naar inschietveld te brengen. Maar dat zou de daaropvolgende dagen beter gaan.

 

Dinsdag mochten we naar het gele parcours in Boží Dar voor een dubbele Hunter ronde. Wederom een prachtig weggezet parcours waar een aantal heel uitdagende hoog/laag schoten waren onder behoorlijke hoeken. Deze schoten komen wij in Nederland eigenlijk nooit tegen op een 3D en ik wist dan ook niet echt goed hoeveel ik voor extreme hoeken omhoog en omlaag moest corrigeren op de geschatte afstand tot het beest.  De beesten stonden gemiddeld ook iets verder weg dan op onze eerste dag. Aan het eind van de dag met een paar puntjes minder dan dag 1 met 280 punten uit het bos gekomen. Geen slechte score maar iets minder dan gehoopt/verwacht kijkend naar de eerste dag en hierdoor een paar plekken in klassement gedaald naar 23e plek.

Woensdag onze eerste 3 pijlen ronde. Vanuit het verzamelpunt in Oberwiesenthal gingen we met de stoeltjeslift naar boven naar de top van de Fichtelberg. Vandaar weer een stuk omlaag naar het witte parcours. Dit was ons zwaarte parcours met een groot aantal hoogtemeters en een hoogteverschil tussen laagste punt op het parcours en stoeltjeslift boven op de Fichtelberg van bijna 240 meter.

Vanwege mijn klasse en ranking mocht ik redelijk vooraan in parcours starten, wat redelijk hoog in parcours was en hoefde ik niet van ergens onder aan parcours te starten en twee keer van laagste naar hoogste punt in parcours  te klimmen, in tegenstelling tot de dames en heren veteranen Barebow. Vandaag een matige schietdag met een volledige misser en teveel 2e (8x) en 3e (3x) pijlen resulterende in 448 punten, waardoor ik een paar plekjes zakte naar 27e plek.

Donderdag hadden we onze vrije dag na bezoek aan Rauchermann museum achter ons appartement. Daarna nog wezen trainen op inschietterrein in Oberwiesenthal en voor rest van de dag rustig aan gedaan.

Vrijdag onze 4e en laatste wedstrijddag en we waren weer terug in Tsjechië in Boží Dar voor onze tweede 3 pijlen ronde op het blauwe parcours. Het weer was volledig omgeslagen ten opzichte van voorgaande wedstrijddagen. Van rond de 25 graden en voornamelijk zonnig gingen we naar 5 graden en regen. Samen met het iets vlakkere parcours was het bijna alsof we in NL een wedstrijd hadden.  In deze “vertrouwde” omgeving had ik dan ook mijn beste score van het EK geschoten. Op 28 doelen slechts 6 keer een tweede pijl nodig gehad en echter op laatste doel geëindigd met een misser (net als 2 andere baangenoten) waardoor ik niet door de 500 punten grens schoot, maar op een hele goede 490 punten bleef steken en mijn 27e plek handhaafde.

Zaterdag was er nog de prijsuitreiking waren we alle Nederlandse medailles (4X goud, 9x zilver en 1x brons) luidruchtig toejuichten, maar met name de zilveren Medaille van onze mede VZODster Danielle.


< Terug naar het overzicht

Adresgegevens
Handboogvereniging Vreugde Zij Ons Doel
Blaarthemseweg 84, 5502 JW Veldhoven
Telefoon: 040-254 9979
Openingstijden
Dinsdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Woensdag van 13:30 tot 16:30 uur, van 19:00 tot 22:00 uur
Donderdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Zondag van 10:00 tot 12:00 uur
Ontwerp en techniek © 2009-2020 Montay Media