Zaterdag 28 mei was het dan eindelijk zo ver dat iedereen die zich geclassificeerd had mocht aantreden om de strijd aan te gaan voor de competitie winst.

Door het Hemelvaartsweekend waren er wel wat afmeldingen, maar het was toch een volle avond met 9 strijdende teams en met de individuele winnaars van de voorrondes die deze keer ook allemaal in een team stonden die de finale bereikt hadden.

De uitslag van de wedstrijd over 18 pijlen van de teams staat hieronder:

 1. Boeiuh 743 pt
 2. Bandidos 733 pt
 3. O3V 730 pt
 4. DIP 727 pt
 5. Hilarius 1 715 pt
 6. Arendsoog 688 pt
 7. Hilarius 2 678 pt
 8. DOP 640 pt
 9. Ons Genoegen 612 pt

Hierna streden de hoogste acht nog in een kruisfinale tegen elkaar, waar het hoogste tegen het laagste team kampt om door te gaan.

Zo ook bij de individuele finalisten. Daar was de uitslag in de voorronde:

 1. Luuk van Woensel 162
 2. Frank van Tussenbroek 154
 3. Peter ( Bandidos) 151
 4. Rob Coolen 150
 5. Ivo Kleuters 149
 6. Tom Schippers 146
 7. Jeroen (Hilarius 2) 142
 8. Peter (DIP) 142

In de kruisfinales, die een kortere versie was dan hoe het in voorafgaande jaren ging i.v.m. het volle programma, werd er één op één tegen elkaar gestreden  en bepaald wie er met het brons, zilver en goud naar huis ging. Hier wist Arendsoog bestaande uit Erick Kruizinga, Rowann Kruizinga, Luuk van Woensel, Jan Heijmans en Marco Boets zich onverwachts tot winnaar te schieten. Boeiuh behaalde het zilver en Bandidos het brons.

Bij de individuelen wist Ivo Kleuters het goud te bemachtigen, Tom Schippers behaalde zilver en Frank van Tussenbroek brons.

Omdat in de wandelgangen gehoord was dat iedereen de afvalrace altijd heel spannend vindt, was die er lekker nog in gebleven voor de tien hoogste schutters van de finale avond! Hiervoor traden aan: Luuk (Arendsoog) 162, Wim (O3V0) 161, Perry (Hilarius 1) 160, Christian (Bandidos) 159, Henry (DOP) 159, Frank (Boeiuh) 154, Teun (Boeiuh) 154 en Mark (DIP) 153. Drie man met dezelfde score van 153 punten moesten kampen voor de schutter die niet mee mocht doen: Ron (O3V), Marcel (o3V) en Martijn (Boeiuh). Martijn viel af en de strijd kon beginnen. Na zeven rondes afvallen bleven de nummers 1, 2 en 3 over in dezelfde rangschikking als ze geplaatst waren. Op volgorde viel de nummers drie en twee af en Luuk van Woensel was de beste van de avond!

Als afsluiting van de avond van de 25e jubileum editie van de laddercompetitie 2022 werd er nog op het dartblazoen geschoten. De teams moesten allen tegen elkaar strijden om het eerste vanaf 301 uit te schieten, eindigend met een dubbel. Volgorde van de schutters in het team maakte niet uit dus voor het schieten van de laatste pijl kon de beste schutter ingezet worden. Van 301 richting 0 was geen probleem maar met de dubbel uitschieten was nog een hele klus, met het nodige rekenwerk na elke geschoten pijl. Mobieltjes in de aanslag om te rekenen en foto te maken van het dartblazoen om uit te vergroten en goed te kunnen tellen wat nog nodig was aan punten om te schieten! Na verschillende pogingen lukte het Hilarius 1 als eerste en pakten de 5 consumpties die de prijs waren!

Na de prijsuitreiking bleek wel dat de schutters erg blij waren dat de competitie, na het corona debacle, weer eens volledig afgewerkt kon worden en aan de reacties te merken was het een hele geslaagde finaleavond. Vanuit VZOD vonden wij het in ieder geval geslaagd en hebben een fijne en competitieve wedstrijd gehad. Op naar volgend jaar, gewoon weer in maart zoals altijd. Dit blijkt toch de beste maand te zijn (als corona geen roet meer in het eten gooit!). Dan weer met de volle sterkte aan teams en hopelijk ook weer nieuwe aanwas.

Het was weer mooi om te zien hoe alle teams ook met elkaar bezig zijn en iedereen het naar zijn zin heeft. Achteraf bleek wel dat de ingekorte kruisfinale weer als vanouds zou moeten zijn met meer competitie en de kans om je weer te herpakken met een langere strijd! Daar gaan we ons zeker op beraden hoe dit volgend jaar aan te pakken om het competitie gehalte weer wat hoger te maken!

Deelnemers en helpers VZOD bedankt voor de geslaagde laddercompetitie.

Met dank aan Marcel Baselmans voor de organisatie en het artikel.