In memoriam

Jan Franssen

Diep bedroefd zijn wij dat op vrijdag 26 februari 2021, omringd door zijn familie, ons zeer gewaardeerd Erelid Jan Franssen (80) is overleden. Jan was bijna 49 jaar lang een zeer actief lid van VZOD en een fantastisch schutter.

Graag gezien op de club, zeer sociaal, altijd vriendelijk en met een bijzonder gevoel voor humor. Mensen die Jan kenden zullen zich direct zijn vaste uitspraak herinneren, hij gebruikte deze altijd om ergens een streep onder te zetten “van die dingen”.

Jan werd 1 juli 1972 lid. Al snel was het duidelijk dat Jan talent had voor de sport. Hij vertegenwoordigde VZOD vele malen op diverse kampioenschappen in het 1e zestal. Maar Jan wilde op gebied van boogschieten veel meer ontdekken en ging zich later toeleggen op de discipline veld & jacht. Hierin raakte hij zeer gepassioneerd en schoot vele jaren met succes in de top van Nederland.

Zijn enthousiasme voor dit veld schieten stak hij niet onder stoelen of banken, binnen enkele jaren had Jan vele leden enthousiast gemaakt. Spoedig gingen grote VZOD delegaties gezamenlijk met veel plezier deelnemen aan deze wedstrijden. We mogen wel zeggen dat mede dankzij Jan wij nu nog onderlinge veldwedstrijden organiseren. Jan heeft binnen de club hiervoor de basis gelegd. De wat oudere leden zullen zeker goede herinneringen hebben aan de eerste wedstrijden, toen nog op de betonnen militaire oefenbaan voor rijopleidingen van de Piroc kazerne.

Jan was een echt verenigingsman. Om zich nog meer te bekwamen in het schieten en dit ook anderen goed te kunnen leren, heeft hij zich laten opleiden tot officieel NHB trainer. Vele schutters zijn door Jan opgeleid en getraind. Er was altijd veel waardering voor de vriendelijke en vakkundige wijze van trainen waarin humor zeker niet ontbrak.

Meer dan uitzonderlijk heeft hij zich altijd ingezet als vrijwilliger, zo was Jan nauw betrokken bij bouwen en verbouwen van diverse clubgebouwen. Hoewel hij niet veel bouwervaring had was hij leergierig. Tijdens werkzaamheden stelde hij altijd veel vragen, hij wilde altijd weten waarom iets nu juist zó moest. Waar je hem echter niets over hoefde te leren was het schiet technisch reglement van de NHB. Dit reglement kon Jan duidelijk toepassen ten behoeve van wedstrijden, uitzetten van schietbanen en de bouw van de eerste buitenaccommodatie aan de Kattestraat.

Bijzonder was dat Jan naast zelf schieten en trainen ook veel tijd wist vrij te maken voor zijn functie in het bestuur. Lang was hij bestuurslid en nam hij zitting in meerdere commissies. Hij hield zich onder andere bezig met schietresultaten en bedacht een waarderingssysteem met computerpunten. Zo konden leden onderling schieten tegen een persoonlijk gemiddelde en had iedereen evenveel kans op winst.

Voor al deze inzet heeft Jan geheel verdienstelijk de titel van Ere Lid VZOD ontvangen, een titel waar hij heel trots op was! De laatste jaren waarin zijn gezondheid helaas achteruit ging verbleef Jan in een verzorgingshuis, de oorkonde voor deze Ere titel kreeg een prominente plaats boven zijn bed.

Wij gaan Jan heel erg missen en wensen Rans, Monique, Stefanie, kleinkinderen en familie veel sterkte toe.

Bestuur en leden VZOD