Bedroefd zijn wij dat op woensdag 7 juni 2023, na een kort ziekbed omringd door zijn familie, ons zeer gewaardeerd Erelid Rein Hurkx (87) is overleden. Rein was 66 jaar lang lid van VZOD en een fantastisch verenigingsmens.

Rein was graag gezien, zeer sociaal, altijd vriendelijk en met een groot gevoel voor humor. Hij was een recreatieve schutter, bracht vaak 8 gemiddeld mee, maar zijn hart lag voornamelijk bij de vereniging. 40 jaar lang was hij een zeer bewogen voorzitter voor VZOD waarvoor hij bij het neerleggen van zijn functie dan ook een Koninklijke onderscheiding mocht ontvangen.

Rein werd lid in januari 1957, een heel andere tijd waarin men nog schoot met pijlen en boog van hout de stalen bogen waren in opkomst. Schieten was een gezellige bezigheid, voornamelijk op zondag na de Heilige Mis. Rein was een betrokken bestuurslid, vierde vele jubilea en kampioenschappen en zag de vereniging groeien. De vereniging was thuis achter een café Van de Linde aan de Kruisstraat in het centrum van Zilst. Later verhuisde de club naar de buurman, het café van Jo van de Heuvel. De voornamelijk houten gebouwen werden afgebroken en opnieuw opgericht.

De eerste serieuze verbouwing was de verhuizing twee deuren verder naar een stuk grond achter het café de Gouden Appel, een stenen gebouw semi overdekt en later nog eens verbouwd naar een volledige schiethal. Rein was altijd een zeer drijvende kracht die mensen wist te enthousiasmeren om te komen helpen. Hij zette zich daarbij steeds uitzonderlijk in, hij was gezegend met 2 rechter handen. Hard werd er gewerkt door veel vrijwilligers en op de bouw was er altijd kameraadschap en humor. Er was een moment waarop de stalen constructie opgericht was en het hoogste punt van de bouw bereikt was. Om dit te vieren nodigde Rein alle leden uit om deze mijlpaal te vieren, daarbij had hij verzwegen dat overdag een vrachtwagen alle metselstenen zou lossen vooraan de straat. Dit was zijn humor en met wat gemopper werden dan toch alle stenen met vereende krachten naar achteren gesjouwd en kon men aan het bier.

Rein legde ook de basis voor het huidige onderkomen aan de Blaarthemseweg, veel overleg en gelobby bij de gemeente Veldhoven gingen vooraf. Veel vrije tijd ging er zitten in de bouw en toen deze uiteindelijk gereed was kon hij met een gerust hard zijn functie als voorzitter overgeven aan Eelco van Ham. Trots was hij op zijn club, schieten deed hij niet veel meer maar was wel graag aanwezig. Gezellig kaarten, katten aan de kaarttafel met vrienden en even wat aan de bar drinken, bijkletsen of gewoon wat ouwehoeren, mensen kwamen altijd naar hem toe. De eerste grap was dan al weer snel gemaakt.

Wij gaan Rein heel erg missen en wensen familie veel sterkte toe.

Bestuur en leden VZOD