Zaterdagavond 7 mei was het dan eindelijk zover dat de jaarlijkse laddercompetitie van Handboogsportvereniging VZOD uit Zeelst weer plaats heeft gevonden. Aan de start van de coronacrisis in 2020 was deze op het laatste moment afgezegd i.v.m. de plotseling ingestelde coronaregels. Na een jaar in maart 2021 waren er nog geen mogelijkheden, maar in november hadden we dan toch een competitie gepland. Ondanks de nu plotseling weer ingestelde coronaregels waren de aangemelde teams dolblij dat ze eindelijk de strijd weer konden aangaan. Helaas werd de competitie vroegtijdig beëindigd door beperkingen vanwege corona en kon de laddercompetitie niet afgemaakt worden!

Dit jaar zijn eindelijk de restricties eraf maar om de competitie in maart op te starten was wel een erg korte voorbereiding, en daarom hebben we deze gepland in mei.

De wedstrijdavond bestaat uit 18 tellende pijlen met een team van 5 personen die vrij kunnen inschrijven, alleen mogen ze geen lid zijn van een handboogvereniging. Dit resulteert in teams zoals vriendengroep, bedrijfsteam, buurtvereniging, motorclubs of muziekkorps. Van allerlei pluimage dus.

Vele onderlinge teams uit voorgaande jaren zijn al bekend met elkaar. De laddercompetitie is 25 jaar geleden in het leven geroepen om Veldhoven bekend te maken met VZOD en de handboogsport die toen 100 jaar bestond. Dit geeft een mooie onderlinge strijd en verbroedering tijdens het sporten.

Zaterdag 7, 14 en 20 mei zijn er de 2 voorrondes en zaterdag 28 mei volgt de finale waar de 12 hoogste teams tegen elkaar zullen strijden voor de hoogste plek en van elke avond zijn er ook 3 winnaars in de onderlinge individuele strijd. De hoogste schutters van elke avond strijden nog een afvalrace tegen elkaar waarbij telkens 2 pijlen geschoten worden en de laagst scorende schutter telkens afvalt, tot er een winnaar overblijft. De beste 3 worden uitgenodigd op de finaleavond om nog eens tegen elkaar te strijden.

In het kader van onze club haar 125 jarige bestaan was er een extra programma om met het team met 10 pijlen te proberen om 125 punten te schieten op een dartblazoen. De telling verliep zoals bij het darten maar met een dubbel uit schieten is niet noodzakelijk. Als er op de lijn geschoten wordt, dan mag met de regel ‘voordeel schutter’ de punten gekozen worden. Het was behoorlijk tellen voor de schutters maar niet onmogelijk en door verschillende teams toch 125 gehaald!

Teamuitslag na 2e competitieavond:

 1. Boeiuh 791 pt
 2. DIP 761 pt
 3. Witte peper 759 pt
 4. Arendsoog 749 pt
 5. DOP 738 pt
 6. Aepelschellestroatje 1 732 pt
 7. Ons Genoegen 725 pt
 8. MC The Falcons 720 pt
 9. over de Rooijen 709 pt
 10. Aepelschellestraotje 2 654 pt
 11. Jheny 628 pt
 12. Caecilia 620 pt
 13. Trimgroep De Herdgang 606 pt
 14. One Shot Wonder Archers 593 pt
 15. Mockinjay 535 pt

Individuele finalisten:

1e avond 7 mei

 1. Jan Verstappen
 2. Johan Bijnen
 3. Ivo Kleuters

2e avond 14 mei

 1. Frank van Tussenbroek
 2. Luuk van Woensel
 3. Rob Coolen

Het waren weer twee ouderwets gezellige competitie avonden. Op naar de 3e en laatste voorronde op 21 mei, waarna de finalisten voor de finale op 28 mei bekend zullen zijn!